you're who you choose to be…

Self Employed Web Designer and Web Developer. Still learn to be a great Web Designer…

Tentang varian linux: Slax , linux yang ringan dan powerfull yang di install di USB

Linux banyak sekali jenis variannya, beserta varian turunannya. Ada yang untuk ini ada yang untuk itu. Tampilannya pun sangat menarik. Ndak ada salahnya untuk mencoba coba beberapa varian linux. Untuk yang masih coba-coba mungkin Live Cd linux menjadi salah satu alternatif, tetapi kita tidak bisa menyimpan bila kita melakukan perubahan pada dokumen. berbeda dengan linux yang diinstall di USB flashdisk, selain kita bisa melakukan aktifitas simpan dokumen USB ini juga ringan dibawa kemana-mana. Install di rumah kemudian dipakai di kampus atau di kantor tidak masalah

salah satunya adalah slax.
situs resminya adalah : http://www.slax.org/

Slax is a Linux Live CD operating system based on Slackware. It does not need to be installed on a computer system’s hard drive; it boots and runs from either a CD or USB drive. There is also an option to run Slax from RAM. SLAX was developed by Tomáš Matějíček in Czech republic using the Linux Live scripts.

Slax 6 was released on 2008-02-12.

Untuk lebih jelasnya saya kutip sebuah artikel yang membahas tentang slax

Yuk, Membangun Distro Linux Sendiri

bc

Slax merupakan salah satu jenis distribusi (distro) Linux yang berbasis Slackware dan juga merupakan salah satu distro dengan kemampuan bootable (dapat dijalankan langsung dari CD atau USB tanpa proses instalasi) dan dapat didowload di “www.slax.org”. Disitusnya ini Slax dibagi menjadi beberapa jenis distro, antara lain:

1. SLAX Standard Edition, adalah sistim operasi Slax dengan ketersediaan aplikasi yang luas dan dilengkapi dengan sistem Xwindow dan lingkungan desktop KDE.

2. SLAX KillBill Edition, adalah sistim operasi Slax yang mampu menjalankan beragam aplikasi Windows di Linux. Linux ini dilengkapi dengan desktop KDE, Wine, Dosbox dan Qemu.


3. SLAX Server Edition,
adalah sistem operasi yang banyak menyediakan layanan Internet atau jaringan seperti: DNS, DHCP, HTTP, FTP, MySQL, SMTP, POP3, IMAP , dan SSH.


4. Minimalistic SLAX.
Versi Slax yang hanya menggunakan memori sistem sebesar 128MB untuk bisa bekerja dengan ukuran file keseluruhan yang cukup mini (sekitar 50MB).


5. SLAX Popcorn Edition,
adalah sistem operasi Slax yang bisa disimpan dan dijalankan pada flash disk berukuran 128MB. Versi ini cuma berisikan aplikasi XFce Desktop, Mozilla Firefox, beep-XMMS, Gaim, dan AbiWord.

6. SLAX Frodo edition, adalah sistem operasi Slax yang hanya menyediakan perintah baris (Console) tanpa ketersediaan dekstop grafis.


7. SLAX Boot CD,
adalah sistem operasi Slax yang bisa dijalankan dari USB Flash jika tidak bisa booting secara langsung dari komputer. Dapat juga digunakan boot Slax untuk menjalankan ISO Slax yang berada di harddisk.

Memahami cara kerja Linux Slax.

Ketika komputer boot dari Live CD atau USB Flash, langkah pertama yang dilakukan Slax adalah memuat image kernel (vmlinuz). Setelah itu membuat 4 MB RAMdisk dalam komputer Anda. Image rootdisk (initrd.gz) kemudian dimuat ke dalamnya dan dikaitkan sebagai sistem file root. Direktori besar (seperti /usr) akan dikaitkan langsung dari CDROM.

Apa yang menjadi kelebihan dari distro ini sehingga dijadikan sebagai pilihan utama dalam menulis artikel ini adalah:

1. Linux Slax dapat dijalankan secara Live (CD dan USB Flash), serta juga dapat diinstall di harddsik atau USB FlashDisk atau baragam media storage lainnya (SDCard, MMC, MiniSD, MemoryStick).

2. Instalasi software yang akan digunakan cukup dengan mengumpulkannya di direktori /gmodule.h, dengan bantuan software yang dijalankan di Windows yaitu MySlax Creator (http://myslax.bonsonno.org/files/MySLAX_Creator.exe) atau biasa disebut dengan tools Remastering. Sehingga tidak perlu lagi melakukan instalasi software saat mengoperasikan Linux Slax, seperti menjalankan perintah /gmake install.h. Tetapi bukan berarti Anda tidak dapat melakukan instalasi aplikasi di Linux Slax, karena Linux Slax dapat melakukan instalasi saat sedang digunakan.

3. Untuk instalasi software atau module hanya bisa dilakukan dengan ekstensi file *.mo. Sedangkan software, aplikasi, dan driver dalam bentuk *.deb, *.tgz, atau *.rpm harus terlebih dahulu dikonversi ke *.mo (lihat: Konversi Ekstensi Aplikasi)

4. Karena sistem operasi Linux dibuat oleh banyak pengembang, maka file-file module Slax yang siap di remastering tanpa perlu lagi dikonversi dapat Anda ambil di http://www.slax.org/modules.php. Situs ini menyediakan beragam jenis aplikasi dan driver. Anda pun dapat menyumbang modul buatan sendiri dan menguploadnya di situs tadi.

5. Jika Anda ingin segera bermigrasi ke Linux tanpa harus menginstallnya ke harddisk inilah pilihan distribusi Linux yang tepat.

6. Tidak seperti distro Liove CD lainnya yang tidak dapat menyimpan konfigurasi sistem, di disto ini Anda bisa membuat remastering yang dioperasikan pada USBFlash dengan bantuan modul “DataSave” (www.slax.org/modules.php?category=system&id=1193&name=DataSave+Module).Dalam hal ini ini jika Anda pernah menyunting file seperti file *.conf, konfigurasi wallpaper dan screen saver, shorcut menu, icon dan lain-lain, Anda tidak perlu pusing lagi dengan kegiatan konfigurasi ulang saat booting.

7. Tidak seperti Live CD Linux dari distro lainnya yang hanya bisa dijalankan menggunakan CD-ROM, Linux slax yang dapat booting dari USB Flash memiliki kemampuan loading yang lebih cepat saat menjalankan aplikasinya dibandingkan jika menggunakan CD-ROM.

8. Dengan alokasi raung memori yang cukup besar, Linux Slax bisa bekerja lebih cepat, karena image rootdisk dan direktori-direktori besar lainnya dapat disalin ke memori. (Hal ini dapat dilakukan saat pertama kali melakukan remastering)

9. Dengan Linux Slax orang awam ,bahkan petugas sweeping (yang tidak terlatih), dapat terkecoh karena tidak mengenali lagi yang mana distro Linux dan mana Windows XP. Ini berkat kemampuan Linux Slax yang dapat mengubah tampilan antarmukanya menjadi mirip Windows XP (bahkan lebih indah). Gambar di bawah adalah hasil perubahan tampilan Slaxdengan dengan penambahan aplikasi Superkaramba Liquid Weather++ dan KXDocker Taskbar ala MacOS.

Salah satu distro yang pernah dibangun penulis adalah wireless hacking. Dan disesuaikan dengan peralatan yang penulis miliki terkait driver atau modul library lain. Anda pun dapat membangun secara khusus distro sesuai keinginan dengan melakukan remastering file ISO Linux Slax yang berukuran 192MB. Ini bisa digunakan untuk beragam kebutuhan, seperti: Web design, mail server, tools networking, dan lain-lain.

Salah satu distro berbasis linux slax yang cukup terkenal dkarena dirancang khusus untuk keamanan jaringan dan memiliki aplikasi hacking dan monitoring adalah Backtrack.

Buat Anda yang alergi terhadap Linux hingga berefek menggaruk kepala, telinga, leher atau kening karena diwajibkannya penggunaan linux di tempat Anda. Maka hal ini dapat diatasi dengan menggunakan Linux Slax. Sedikit demi sedikit penyakit alergi tadi akan hilang dengan sendirinya dan Slak pun bakal menjadi selingkuhan Anda yang baru. Kedepannya Linux Slax dapat Anda jadikan sistem operasi pilihan utama, sementara sistem operasi Windows, ceraikan saja!

Kebutuhan Sistem Minimal Linux Slax

Slax mengharuskan Anda memiliki setidaknya 32 MB memori untuk bisa beroperasi dengan baik. Lebih lengkapnya sistem minimal haruslah memiliki:

PC Kemampuan boot :

- CD-ROM
- USB FlashDisk
- mass storage device lainnya

Memori :

- 36 MB untuk boot Slax.
- 96 MB untuk menjalankan Xwindow dengan FluxBox
- 144 MB untuk menjalankan Xwindow dengan KDE
- 328 MB memungkinkan untuk dicopy ke RAM

Prosesor :

Sistem berbasis i486 atau lebih (Pentium atau AMD)

Komponen lain :

- Keyboard
- PS/2 or USB mouse

Harddisk :

Tidak membutuhkan harddisk

Persiapan dan Langkah Remastering

Sebelum membuat remastering Linux Slax terlebih dahulu tentukan apakah remastering Anda akan langsung direkam ke CD, disimpan ke USB Flash, atau akan dibuat file ISO-nya.

Berikut langkah-langkah Re-mastering :

  1. Install MySlax Creator pada sistem operasi Windows. Aplikasi ini bisa Anda dapatkan di “http://myslax.bonsonno.org/files/MySLAX_Creator.exe”. Lalu jalankan aplikasi MySlax Creator. Selanjutnya tekan tombol “Next”.

  1. Pilih opsi “ISO Default” dan tentukan nama file ISO yang sudah Anda download di “http://www.slax.org/download.php”. Kemudian tekan tombol “Next”.

  1. Tentukan modul pada kolom “Available Module” atau masukkan modul atau aplikasi yang sudah Anda download di “www.slax.org/modules.php”. Sebelum memasukkan modul pada kolom “Add” di direktori modul, pastikan agar jangan sampai ada modul yang sama dalam File ISO standar Linux Slax. Untuk mengetahui modul yang sudah ada pada file ISO standar dapat dilihat di “www.slax.org/installed_packages.txt”.

  1. Pilih modul dalam CD atau file ISO yang tidak ingin Anda gunakan. Hal ini penting untuk melakukan penyuntingan sejumlah modul atau dapat juga mengurangi jumlah modul standar di file ISO. Melakukan ini juga bisa memengaruhi kecepatan loading sistem operasi yang Anda buat. Karena sistem operasi hanya berisikan sejumlah aplikasi yang Anda butuhkan. Jika sudah, tekan tombol ”Next”.

  1. Langkah selanjutnya menentukan pilihan booting Slax. Beberapa pilihan yang tersedia terbagi atas:

  1. Start Xorg = Mengkonfigurasi antarmuka GUI

  2. Hardware = Menentukan hardware yang tidak digunakan

  3. Root Password = Menanyakan password root

  4. Web Config = Menanyakan p[assword Web Config

  5. CD Copy2Ram = Ini sangat penting jika Anda memiliki ruang memori yang cukup untuk menjalankan aplikasi dengan akselerasi yang cepat.

  6. Boot Options = Jika Anda akan melakukan booting dari pilihan yang ada.

  7. Custom KDE/XFCE Wallpaper = Jika Anda ingin mengganti background wallpaper default dari distro yang dibuat.

  8. MyRoot Copy Folder = Jika Anda ingin memasukkan file-file yang dibutuhkan kedalam CD-ROM, USBFlash, atau ISO.

6. Dalam tahap ini, jika Anda cuma ingin membuat file ISO, proses remastering Linux Slax cukup sampai disini. Tetapi jika distro yang sudah dibuat ingin direkam ke CD, lanjutkan ke tahap berikutnya dengan menekan tombol “Next”.

Perhatikan: Jika ternyata ditemukan modul yang sama, Slax tidak melanjutkan proses remastering berikutnya dan akan tampil informasi seperti gambar dibawah. Solusinya, coba periksa file CreateISO.log untuk mengetahui kemungkinan adanya modul yang sama. File CreateISO.log terdapat pada folder C:-MySLAXTemp.

7. Sekarang saatnya merekam file ISO remastering yang sudah dibuat.

Tip: Jika Anda menginginkan file remastering dapat dijalankan di USB flash, tekan tombol “Create USB Stick” di tahap 7. Perhatikan bahwa sistem akan memformat ulang USB Flash Anda.

Konversi Ekstensi Aplikasi

Proses mengkonversi aplikasi dengan ekstensi “*.tgz” ke “*.mo” cukup mudah, karena sudah tersedia tools MySlax Modulator yang merupakan salah satu tools dari aplikasi MySlax Creator.

Sedangkan jika ingin mengubah ekstensi aplikasi yang dijalankan dari distro Debian ke modul Slax, proses konversinya harus dilakukan langsung di atas linux slax itu sendiri. Jika enggan untuk mereboot PC Anda, cukup gunakan aplikasi mesin virtual seperti VMWare atau Virtual Box. Cara konversinya pun cukup mudah. Hanya dengan menggunakan konsol Linux dengan perintah seperti yang ditunjukkan gambar di bawah.

Atau dapat juga dilakukan dengan perintah:

root@slax~#tgz2mo [file.tgz] [simpan.mo]

Sedangkan untuk mengkonversi aplikasi dari Linux Redhat dengan ekstensi file “*.rpm” ke “*.mo” agar dapat digunakan pada proses remastering. Gunakan modul “rpm2mo” yang bisa didownload di “http://www.slax.org/modules.php?action=download&id=647”. Setelah berhasil di download, cobalah menjalankan perintah berikut pada konsol.

root@slax~#rpm2mo [file.rpm] [simpan.mo].

Mulai Mengoperasikan Linux Slax

Untuk memulai Slax boot PC dari media remastering Anda seperti CD-ROM, USBFlash atau media simpan lain. Saat proses, Slax akan meminta user dan password login (default user = root , Default Password = toor ).

Setelah login, Anda dapat menggunakan pilihan perintah berikut untuk melakukan konfigurasi.

MC, untuk melakukan perintah Edit, Copy, Move, Create, dan Delete file.

Startx ,untuk menjalankan antarmuka grafis Xwindow dengan resolusi layer 1024×768 dan refresh rate 75Hz.

Xconf , perintah untuk mengkonfigurasi grafik dengan mencari resolusi terbaik dari monitor.

Tip dan Trik Untuk Anda

1. Jika Anda sulit mendapatkan aplikasi “*.tgz” atau “*.deb” maka cobalah mamakai aplikasi rpm karena lebih mudah ditemukan. Salah satu situs yang menyediakan aplikasi berformat rpm adalah “http://rpm.pbone.net”. Situs ini juga dilengkapi dengan fasilitas search engine untuk memudahkan Anda mencari aplikasi rpm yang diinginkan. Situs lain yang juga menyediakan aplikasi berbasis Slackware adalah “http://packages.slackware.it“.

2. Jika ingin menampilkan Linux Slax dengan displai yang lebih memukau agar mampu mengalahkan style WindowsXP, cobalah mendownload file SuperKaramba LiquidWeather++ for Linux Slax di “http://www.slax.org/modules.php?action=download&id=1331

3. Jika anda menginginkan tampilan Taskbar ala MacOS, Anda dapat menggunakan aplikasi atau modul KXdocker yang dapat didownload di http://www.slax.org/modules.php?action=download&id=948

4. Jika mengingingkan agar slax berjalan lebih cepat saat mengakses aplikasi – aplikasinya, hal ini bisa dilakukan saat proses remastering dengan menentukan opsi “copy2ram” pada menu Modify Boot Options. Dengan syarat ruang memori di RAM harus lebih besar dari hasil remastering file ISO. Besaran RAM yang terpakai harus 40% lebih besar dari besaran file ISO yang akan disalin ke RAM.

5. Jika Anda ingin menjadikan Linux Slax pilihan utama dalam penggunaan PC sehari-hari sehingga dibutuhkan penginstallan Linux Slax ke harddsik. Cobalah menggunakan modul atau aplikasi “Slax Installer (from c-lite)” yang dapat Anda download di “http://www.slax.org/modules.php?action=download&id=1027”.

6. Cukup repot saat menjalankan Linux Slax dalam konsol login (bukan cuma Linux Slax, karena beberapa distro L:inux lainnya seperti ini juga) karena setiap akan memasuki displai KDE terlebih dahulu harus mengetik perintah “startx” terlebih dahulu. Hal ini dapat Anda atasi dengan menggunakan modul KDE GUI Login yang dapat di downloadhttp://www.slax.org/modules.php?action=download&id=2393”. Jika menginkan tanpa menggunakan perintah baris “Xconf”, Anda dapat menggunakan modul Autoconf yang dapat didownload di “http://www.slax.org/modules.php?action=download&id=1819”. Hal ini bertujuan untuk meniru loading Windows XP.

7. Jika Anda memiliki ruang memori yang terbatas dan membutuhkan file swap untuk menyimpan file-file temporary, Anda bisa menyimpannya di harddisk atau USB flash. Untuk membuat file swap harus dilakukan pada konsol dengan perintah baris.

8. Anda juga bisa membuat tampilan Slax menjadi mirip Windows XP dengan memasang aplikasi KDE-XP dan menjalankan software untuk Windows.

Dari beberapa distro yang penulis gunakan, terus terang belum ada yang semudah Linux slax ini, mulai dari proses remastering-nya, fleksibilitas penyimpanan di USB Flash, ISO atau Live CD, sampai kemudahan mendapatkan aplikasi. (LSF)

disalin dari: http://johanpratama.wordpress.com/2008/11/14/yuk-membangun-distro-linux-sendiri/

About these ads

Filed under: Komputer, ,

6 Responses

  1. Aris Munandar mengatakan:

    Mas saya mau minta tolong mas!
    mas saya pengguna baru Slax,saya suda baca postingan mas tapi saya masi bingung malah saya tampah bingung lagi seetelah baca artikel mas,ya saya rasa bukan dari artikel yang mas posting melainkan karena pemahaman saya terhadap slax sangat minim mas.
    Yang saya mau tanyakan
    1.bagaimana saya memulai slax dengan baik?
    2.saya mau instal modem saya tapi saya binggung cara instalnya gimana ya mas?modem saya vodafone !
    mas kalau bisa tolong bantu saya ya mas?
    dan kalau bole jawabannya di kirim ke email saya mas,email:arismunandar_02@yahoo.co.id atau mampir ke gubuk saya mas:http://arismunandar02.blogspot.com/
    makasih sebelumnya mas,sukses trus buat mas.

  2. erwinprasetyo mengatakan:

    @Aris: saya coba jawab yah
    1. mungkin aris bingung karena kendala bahasa juga yah, untuk mempermudahnya coba pas waktu buka situs http://www.slax.org/ , kan ada opsi untuk melihat situsnya dalam bahasa indonesia ‘id‘ letaknya ada di bawah menu sebelah kanan. Tentukan juga tujuannya maksutnya gini, tujuannya make slax itu untuk apa, kalo memang serius banget mau pake linux portable mending install ubuntu di FD yang besarnya 8gb. Tapi kalau sekedar ingin punya OS portable slax sudah lumayan ok, walau kalau untuk serius sayah rasa masih kurang nyaman. Saya sendiri memakai slax untuk mengamankan data pada OS windows yang rusak.

    2. lihat kembali jawaban No.1. Slax tidak cocok untuk kepentingan yang serius dan untuk pemakaian harian… :D

  3. Rahmat mengatakan:

    pingin juga mencoba remastering slax.

  4. erwinprasetyo mengatakan:

    @Rahmat: yuk download… slax di http://www.slax.org/ ^^

  5. Aris Munandar mengatakan:

    Makasih mas atas Infonya!!!
    Mas saya mau belajar linux lebih dalam lagi,
    Dan kalau boleh minta bantuannya mas,kalau saya ingin belajar linux ,linux apa ya yang harus saya pelajari sebagai awal untuk belajar?
    soalnya saya mau download os’y tapi bingung mau belajar yang mana?
    ya ,mungkin mas bisa memberikan sedikit gambaran ?
    makasih sebelumnya mas?

  6. erwinprasetyo mengatakan:

    kalau untuk mempelajari linux bisa memulai dengan menggunakan linuxmint. Karena versi linux ini menggunakan Debian dan support dengan berbagai plugin seperti mp3 dan video. tidak seperti ubuntu yang mesti install sana dan sini.

    Aplikasi bawaaan linuxmint saya rasa sudah cukup lengkap sekali, ada software grafis, ofiice dsb..

    http://www.linuxmint.com/

    kalau mau ketemuan bisa ketemu dengan saya di Universitas Mercubuana, Jakarta barat

Tinggalkan Balasan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

About me…

me
Quick Facts
- 24 tahun.
- Muslim, mengikuti jejak para pendahulu yang sholeh.
- Suami dari 1 orang istri.Ayah satu orang putra
- Bekerja sebagai Technical Support Computer di percetakan Rotogravure.
- Mahasiswa Kelas Karyawan Universitas Mercubuana, Jurusan Desain Grafis dan Multimedia.

Yahoo status

MacManiac

MacManiac

Social Networking

Klik untuk mengenal lebih jauh Erwin di Facebook Klik untuk mengenal lebih jauh Erwin di Twitter Klik untuk melihat image yang disimpan di Picasa RSS feed

Reference 4 Design

smashingmagazine.com webdesignerdepot.com www.davidairey.com

Freebies

iconspedia.com iconarchive.com Desktop wallpaper- www.vladstudio.com

Belajar Design di sini

http://www.smashingmagazine.com http://www.designer-daily.com

Fave Linux

	
SLAX is a Linux Live CD operating system based on Slackware. It does not need to be installed on a computer system's hard drive; it boots and runs from either a CD or USB drive. There is also an option to run SLAX from RAM. SLAX was developed by Tomáš Matějíček in Czech republic using the Linux Live scripts. debian.org ubuntu.com

My File

Klik untuk melihat file saya di 4shared Klik untuk melihat file saya di mediafire

RSS smashingmagazine.com

  • You May Be Losing Users If Responsive Web Design Is Your Only Mobile Strategy
      You resize the browser and a smile creeps over your face. You’re happy: You think you are now mobile-friendly, that you have achieved your goals for the website. Let me be a bit forward before getting into the discussion: You are losing users and probably money if responsive web design is your entire goal and your only solution for mobile. The good news is […]
  • How Do You Design Interaction?
      If you have to design an interface it's almost obvious to think to begin the process by drawing. But is this the best way? I once casually started by writing an imagined human-computer conversation, and only afterwards I continued by drawing. This changed my way of thinking and I never went back to drawing first. This article will explain the reasons […]
  • The Mystery Is Resolved: Chirpy Birds, Lost Numbers and Pretty Slow Wheels
      Experiments and side projects are wonderful ways to challenge yourself and explore areas that you wouldn't usually consider exploring. That's what Smashing Mystery Riddles are for us: little experiments that challenge us to come up with something new, original and a bit crazy—every single time. The ideas are usually a synthesis of the things we d […]
  • Useful Adobe Fireworks Resources: Extensions (Part 1)
      Fireworks is an excellent UI design tool; however, Adobe decided to feature-freeze it back in 2013 and (at the same time) did not offer any replacement tool to its users. Nevertheless, since Fireworks runs fine today on the latest Mac OS X and Windows OS, and since it still offers a solid UI-design feature set, many designers continue to use it and rely on […]
  • Scaling Down The BEM Methodology For Small Projects
      Front-end development is no longer about individual frameworks. Tools are available — we merely have to choose. To make the right choices for your project, you need to start with a general approach, or methodology. But most methodologies have been created by big companies? Are they still useful for small companies, or do we need to reinvent them at a small […]

RSS DailyDesignerNews

  • Contraste awards for digital printmaking, only 3 weeks left to enter
    There is still enough time if you want to create and submit work to the digital fine art print competition. Just take a minute to read this, then get to work! Theme of the competition The theme of the competition is Globalization, an artist’s look at an ever changing world. Click here for more information. How […] The post Contraste awards for digital printm […]
  • Mike Stilkey paints characters on stacks of books
    If you buy Mike Stilkey‘s artworks painted on stacks of books, you must think of one thing: how will I move it if I must go live somewhere else? Jokes aside, I found his characters painted on stacks of books just majestic. He works sometimes with only a few books, but some installations are quite […] The post Mike Stilkey paints characters on stacks of books […]
  • Illustrations for The Canterbury Tales
    An award-winning series of illustrations created for “The Canterbury Tales”. The book can be found at Black Cat publishing. The illustrations are the work of Anna + Elena, twin sisters from Milano in Italy. They’ve been working together since 1998, winning multiple awards for their illustrations with beautiful color schemes and textures. The post Illustratio […]
  • A hammock for your feet
    The perfect addition for a more comfortable office. If you are sitting all day at work, this should make your position more livable for both working time and resting time. This hammock has an adjustable lenght and can be fixed under your desk for resting your feet. The post A hammock for your feet appeared first on Design daily news. Download the free transp […]
  • Sculptures of human-animal hybrids
    This new project, by American artist Crystal Morey, is titled Habitats Collide. Coming from a small town, she has witnessed the contrast between rural and urban America. With this work, she explores the encounter of humans and nature, with human-animal hybrids that seem to wonder about the future of their natural environment. These delicate ceramic […] The p […]

RSS lifehacker

  • The Luv Home Screen
    Simplicity and home screens go together like a horse and carriage. This design, from My Color Screen user alicarbovader features everything you need on one home screen, including weather, calendar, communication badges and more.Read more...
  • Deodorize and Clean a Microwave with Baking Soda and Water
    If you have a microwave that's covered with spattered sauce and popcorn butter, you can kill the odor and loosen up the gunk with a bowl filled with baking soda and water.Read more...
  • Develop Mental Toughness by Keeping Your Duties Visible
    Mental toughness is something we could all stand to gain. John Corcoran at The Art of Manliness suggests displaying your different duties—or job descriptions—to yourself so you can be the soldier of your own life and keep strong.Read more...
  • Sometimes It's Worth Finishing Your Worst Work to Move On To Your Best
    We all have one of those projects sitting around unfinished that we know isn't that great. It's easy to abandon it, but as writer Steven Pressfield points out in Entrepreneur, sometimes, you just need to finish it to prove you can. Read more...
  • Research Shows that Seven Hours of Sleep Might Be the Sweet Spot
    Eight hours of sleep. Six hours of sleep. Seven hours of sleep. It seems like every year we see a study that claims that some amount of hours is better than another. The Wall Street Journal collects together a few studies that show data suggests that seven hours might be the sweet spot these days. Read more...

RSS vector tutsplus

  • How to Create a Promotional Flyer in Photoshop
    What You'll Be CreatingPhotoshop is great tool for graphics design, especially digital graphics that only are displayed on screens, in addition to its namesake tasks of tweaking photographs. But that's not all it's good for. With proper knowledge and thinking, one can use Photoshop to create stunning print designs as well.This tutorial will ta […]
  • How to Draw Calligraphy Flourishes
    What You'll Be CreatingMastering calligraphic letters is one thing, but how do you make those fancy flourishes that appear so often on wedding invitations?In this tutorial, I'm going to show you some easy ways to make both asymmetrical and symmetrical flourishes so that you can elevate any invitation you write this year. I'll be continuing the […]
  • Create a Dandelion in Adobe Illustrator Using Two Custom Brushes
    What You'll Be CreatingIn this screencast, you'll learn how to create two different types of custom brushes, and use those to quickly draw a dandelion silhouette.
  • What’s New in Adobe Muse CC 2014
    In this video we're going to take a look at the newest features in the 2014 release of Adobe Muse CC. These include, amongst others:The 64bit native application UI, with its dark and light variantsDocking and arranging of panels and windowsNew interactive widgetsThe CC Add-ons marketplace Artwork by Črtomir Just
  • To The Point: An Interview With Shane Smith
    What You'll Be CreatingThrough our series of interviews, we get the the chance to chat with artists from a wide range of disciplines and industries. This time, I had the pleasure of firing questions at illustrator Shane Smith. He graciously fired answers back, detailing his years working for greeting card companies, with licensed character, what it take […]
  • How to Draw Animals: Snakes and Their Patterns
    What You'll Be CreatingSnakes are one of the most-drawn animals, if not the most drawn animal. They're considered to be very simple, with no legs or special muscles that need to be defined. There's only a head (without ears!) and a long tail—what can go wrong?So, welcome to the perfect start into the world of animal drawing: a guide to drawing […]
  • How to Optimize Inkscape with Zoom and View
    If you've worked with advanced drawing in Inkscape before, you may have noticed that Inkscape starts to seriously slow down. In this quick tip, we'll go over a few ways to get your document back up to speed.1. Adjust Some PreferencesStep 1Good old File > Inkscape Preferences has some options to free up some processing. Select the Filters menu to […]
  • Create the Enchanting Maleficent Portrait in Adobe Illustrator
    What You'll Be CreatingIn this tutorial we will discover how to draw a bewitching stylized portrait of Maleficent in Adobe Illustrator. We’ll be using various effects, such as Blur effect for soft shadows and overtones. Let the magic begin!1. Trace the Sketch in Outline ModeStep 1Start by creating a New Document of 600x800 px size. File > Place your […]
  • How to Use Focus Area Selection in Adobe Photoshop
    What You'll Be CreatingIn June of 2014, Adobe released it's largest update to Photoshop since migrating to the Creative Cloud subscription model. Amidst the host of new features and updates is a very interesting new selection feature; the Focus Area Selection. The intent of this feature is to allow automated selections of elements within an image t […]
  • Human Anatomy Fundamentals: How to Draw Hands
    What You'll Be CreatingOf all parts of the body, the hand is by many considered to be the hardest to draw. We all have stories of how, early on, we would keep our characters' hands behind their backs or in their pockets, avoiding as much as possible the task of tackling hands. Yet paradoxically, they are our most readily available reference, being […]
  • How to Create a Set of Annotations in Adobe Illustrator
    What You'll Be CreatingI previously showed you how to create your own annotation style in Adobe Photoshop. In the following steps you will learn how to create a simple set of annotations in Adobe Illustrator. For starters you will learn how to create the color boxes using basic tools and effects, the Appearance panel and a free, monospaced font along wi […]
  • Comparing the Logo Creation Process Between Adobe Photoshop and Illustrator
    What You'll Be CreatingSo often we break down logotypes and graphic design projects solely in Adobe Illustrator. Today's tutorial produces one project in both Adobe Illustrator and Adobe Photoshop, highlighting the process of design while using similar methods in each program.1. Sketch it OutStep 1I sketched out various logotypes, badge designs, an […]
Klik untuk mengenal lebih jauh Erwin

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Bergabunglah dengan 25 pengikut lainnya.

Erwin berkata….

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

erwin @twitter

Friendfeed

View my FriendFeed
buattoko.com - memiliki toko online itu mudah

Forum Mac User

Komunitas Pengguna Apple Macintosh Indonesia
Free open source Mac software

RSS Udaramaya…

  • Sebuah galat telah terjadi; umpan tersebut kemungkinan sedang anjlok. Coba lagi nanti.

RSS New-Freeware

RSS Top ten Freeware…

RSS Techrepublic…

  • .xyz is Global
    مرحبا,  Γεια σας, שלום, ສະບາຍດີ,  Алло,  สวัสดี,  こんにちは,  안녕하세요 and hello, #GenXYZ! We’re a little over a month old and we’ve truly gone global – twice over. First, we’re excited to announce that we fully support IDNs! What does that even mean? IDN is short for “International Domain Names”. You can now get your perfect […] […]
  • .xyz is Taking Industry-Leading Measures to Prevent Fraud and Spam
    As an industry-leading registry operator, .xyz has spent quite a bit of time prepping for anything that might go wrong in a namespace that’s as popular as we’ve become. So even though we’re busy promoting the next big thing, we’ve been just as proactive behind the scenes to monitor and block spam, plus other forms […]
  • #Itsgotime
    Hey #GenXYZ! Just one week into general availability, Daniel Negari and the rest of us on the XYZ team packed up our bags – along with a ton of .xyz t-shirts – to go on an epic GoDaddy road show. And what better way to go on an epic road trip than to rent an […]
  • 2014 – The Year of the Registrant
    .xyz has seen enormous success in just our first week of being live. We have become the #1 new domain extension, and we owe it all to the support from YOU and all of our early adopters. We appreciate and give thanks to YOU, the registrant. We positioned .xyz to be the first affordable and […]
  • .xyz – we’re LIVE!
    .xyz is finally here! We launched yesterday morning at 9 am (PDT) and what a whirlwind it was. #GenXYZ, did you get your favorite .xyz domain names? Thanks to all of your support and #GenXYZ love, we received over 31,000 registrations for .xyz domain names within the first 24 hours – that number makes our […]

RSS Gizmo…

  • Easy Way to Customize the System Folder “Computer” in Windows 7 and 8
    The system folder that was once called My Computer became simply Computer in Windows 7/8 and has now morphed into This PC in Windows 8.1. Whatever you call it, it is convenient to be able to modify its contents to suit your own way of doing things. Computer and This PC are not regular folders so you can’t just add or delete a shortcut or file there the usual […]
  • Budding Muso? Get The Chords To Any Song On Youtube
    Here's one of the neatest ideas I've seen for ages, courtesy of a new web site. Search for the name of a song or band, and the site will bring up the relevant video from Youtube. It'll also automatically analyse the track, work out which chords are being played, and show you them in guitar, ukulele or piano notation. So you can play along. Bri […]
  • New Top Pick: Best Free Music Player and Organizer for Android
    So a new product has risen to the top of our recommendations. If you an Android dude you had better check this out. http://www.techsupportalert.com/content/best-free-music-player-and-organizer-android.htm
  • Free Program Displays Your Gaming Frame Rate
    The key to good gaming on a PC is a decent frame rate. The faster your PC, and its graphics card, can update the screen, the smoother the gameplay. And while it's possible to find plenty of PC benchmarking programs around that will tell you the maximum frame rate your machine can manage, such results aren't always useful in real life. Which is wher […]
  • Smarten Up Your Documents With 100 Brilliant Free Fonts
    I often come across collections of free Windows fonts for download, but many of them are of poor quality so I tend not to write about them on this site. But as a welcome change, here's one that's really good. http://www.techsupportalert.com/content/smarten-your-documents-100-brilliant-free-fonts.htm

Blog Stats

  • 120,868 hits
web stats
Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

Bergabunglah dengan 25 pengikut lainnya.

%d bloggers like this: