you're who you choose to be…

Self Employed Web Designer and Web Developer. Still learn to be a great Web Designer…

Tentang varian linux: Slax , linux yang ringan dan powerfull yang di install di USB

Linux banyak sekali jenis variannya, beserta varian turunannya. Ada yang untuk ini ada yang untuk itu. Tampilannya pun sangat menarik. Ndak ada salahnya untuk mencoba coba beberapa varian linux. Untuk yang masih coba-coba mungkin Live Cd linux menjadi salah satu alternatif, tetapi kita tidak bisa menyimpan bila kita melakukan perubahan pada dokumen. berbeda dengan linux yang diinstall di USB flashdisk, selain kita bisa melakukan aktifitas simpan dokumen USB ini juga ringan dibawa kemana-mana. Install di rumah kemudian dipakai di kampus atau di kantor tidak masalah

salah satunya adalah slax.
situs resminya adalah : http://www.slax.org/

Slax is a Linux Live CD operating system based on Slackware. It does not need to be installed on a computer system’s hard drive; it boots and runs from either a CD or USB drive. There is also an option to run Slax from RAM. SLAX was developed by Tomáš Matějíček in Czech republic using the Linux Live scripts.

Slax 6 was released on 2008-02-12.

Untuk lebih jelasnya saya kutip sebuah artikel yang membahas tentang slax

Yuk, Membangun Distro Linux Sendiri

bc

Slax merupakan salah satu jenis distribusi (distro) Linux yang berbasis Slackware dan juga merupakan salah satu distro dengan kemampuan bootable (dapat dijalankan langsung dari CD atau USB tanpa proses instalasi) dan dapat didowload di “www.slax.org”. Disitusnya ini Slax dibagi menjadi beberapa jenis distro, antara lain:

1. SLAX Standard Edition, adalah sistim operasi Slax dengan ketersediaan aplikasi yang luas dan dilengkapi dengan sistem Xwindow dan lingkungan desktop KDE.

2. SLAX KillBill Edition, adalah sistim operasi Slax yang mampu menjalankan beragam aplikasi Windows di Linux. Linux ini dilengkapi dengan desktop KDE, Wine, Dosbox dan Qemu.


3. SLAX Server Edition,
adalah sistem operasi yang banyak menyediakan layanan Internet atau jaringan seperti: DNS, DHCP, HTTP, FTP, MySQL, SMTP, POP3, IMAP , dan SSH.


4. Minimalistic SLAX.
Versi Slax yang hanya menggunakan memori sistem sebesar 128MB untuk bisa bekerja dengan ukuran file keseluruhan yang cukup mini (sekitar 50MB).


5. SLAX Popcorn Edition,
adalah sistem operasi Slax yang bisa disimpan dan dijalankan pada flash disk berukuran 128MB. Versi ini cuma berisikan aplikasi XFce Desktop, Mozilla Firefox, beep-XMMS, Gaim, dan AbiWord.

6. SLAX Frodo edition, adalah sistem operasi Slax yang hanya menyediakan perintah baris (Console) tanpa ketersediaan dekstop grafis.


7. SLAX Boot CD,
adalah sistem operasi Slax yang bisa dijalankan dari USB Flash jika tidak bisa booting secara langsung dari komputer. Dapat juga digunakan boot Slax untuk menjalankan ISO Slax yang berada di harddisk.

Memahami cara kerja Linux Slax.

Ketika komputer boot dari Live CD atau USB Flash, langkah pertama yang dilakukan Slax adalah memuat image kernel (vmlinuz). Setelah itu membuat 4 MB RAMdisk dalam komputer Anda. Image rootdisk (initrd.gz) kemudian dimuat ke dalamnya dan dikaitkan sebagai sistem file root. Direktori besar (seperti /usr) akan dikaitkan langsung dari CDROM.

Apa yang menjadi kelebihan dari distro ini sehingga dijadikan sebagai pilihan utama dalam menulis artikel ini adalah:

1. Linux Slax dapat dijalankan secara Live (CD dan USB Flash), serta juga dapat diinstall di harddsik atau USB FlashDisk atau baragam media storage lainnya (SDCard, MMC, MiniSD, MemoryStick).

2. Instalasi software yang akan digunakan cukup dengan mengumpulkannya di direktori /gmodule.h, dengan bantuan software yang dijalankan di Windows yaitu MySlax Creator (http://myslax.bonsonno.org/files/MySLAX_Creator.exe) atau biasa disebut dengan tools Remastering. Sehingga tidak perlu lagi melakukan instalasi software saat mengoperasikan Linux Slax, seperti menjalankan perintah /gmake install.h. Tetapi bukan berarti Anda tidak dapat melakukan instalasi aplikasi di Linux Slax, karena Linux Slax dapat melakukan instalasi saat sedang digunakan.

3. Untuk instalasi software atau module hanya bisa dilakukan dengan ekstensi file *.mo. Sedangkan software, aplikasi, dan driver dalam bentuk *.deb, *.tgz, atau *.rpm harus terlebih dahulu dikonversi ke *.mo (lihat: Konversi Ekstensi Aplikasi)

4. Karena sistem operasi Linux dibuat oleh banyak pengembang, maka file-file module Slax yang siap di remastering tanpa perlu lagi dikonversi dapat Anda ambil di http://www.slax.org/modules.php. Situs ini menyediakan beragam jenis aplikasi dan driver. Anda pun dapat menyumbang modul buatan sendiri dan menguploadnya di situs tadi.

5. Jika Anda ingin segera bermigrasi ke Linux tanpa harus menginstallnya ke harddisk inilah pilihan distribusi Linux yang tepat.

6. Tidak seperti distro Liove CD lainnya yang tidak dapat menyimpan konfigurasi sistem, di disto ini Anda bisa membuat remastering yang dioperasikan pada USBFlash dengan bantuan modul “DataSave” (www.slax.org/modules.php?category=system&id=1193&name=DataSave+Module).Dalam hal ini ini jika Anda pernah menyunting file seperti file *.conf, konfigurasi wallpaper dan screen saver, shorcut menu, icon dan lain-lain, Anda tidak perlu pusing lagi dengan kegiatan konfigurasi ulang saat booting.

7. Tidak seperti Live CD Linux dari distro lainnya yang hanya bisa dijalankan menggunakan CD-ROM, Linux slax yang dapat booting dari USB Flash memiliki kemampuan loading yang lebih cepat saat menjalankan aplikasinya dibandingkan jika menggunakan CD-ROM.

8. Dengan alokasi raung memori yang cukup besar, Linux Slax bisa bekerja lebih cepat, karena image rootdisk dan direktori-direktori besar lainnya dapat disalin ke memori. (Hal ini dapat dilakukan saat pertama kali melakukan remastering)

9. Dengan Linux Slax orang awam ,bahkan petugas sweeping (yang tidak terlatih), dapat terkecoh karena tidak mengenali lagi yang mana distro Linux dan mana Windows XP. Ini berkat kemampuan Linux Slax yang dapat mengubah tampilan antarmukanya menjadi mirip Windows XP (bahkan lebih indah). Gambar di bawah adalah hasil perubahan tampilan Slaxdengan dengan penambahan aplikasi Superkaramba Liquid Weather++ dan KXDocker Taskbar ala MacOS.

Salah satu distro yang pernah dibangun penulis adalah wireless hacking. Dan disesuaikan dengan peralatan yang penulis miliki terkait driver atau modul library lain. Anda pun dapat membangun secara khusus distro sesuai keinginan dengan melakukan remastering file ISO Linux Slax yang berukuran 192MB. Ini bisa digunakan untuk beragam kebutuhan, seperti: Web design, mail server, tools networking, dan lain-lain.

Salah satu distro berbasis linux slax yang cukup terkenal dkarena dirancang khusus untuk keamanan jaringan dan memiliki aplikasi hacking dan monitoring adalah Backtrack.

Buat Anda yang alergi terhadap Linux hingga berefek menggaruk kepala, telinga, leher atau kening karena diwajibkannya penggunaan linux di tempat Anda. Maka hal ini dapat diatasi dengan menggunakan Linux Slax. Sedikit demi sedikit penyakit alergi tadi akan hilang dengan sendirinya dan Slak pun bakal menjadi selingkuhan Anda yang baru. Kedepannya Linux Slax dapat Anda jadikan sistem operasi pilihan utama, sementara sistem operasi Windows, ceraikan saja!

Kebutuhan Sistem Minimal Linux Slax

Slax mengharuskan Anda memiliki setidaknya 32 MB memori untuk bisa beroperasi dengan baik. Lebih lengkapnya sistem minimal haruslah memiliki:

PC Kemampuan boot :

- CD-ROM
– USB FlashDisk
– mass storage device lainnya

Memori :

- 36 MB untuk boot Slax.
– 96 MB untuk menjalankan Xwindow dengan FluxBox
– 144 MB untuk menjalankan Xwindow dengan KDE
– 328 MB memungkinkan untuk dicopy ke RAM

Prosesor :

Sistem berbasis i486 atau lebih (Pentium atau AMD)

Komponen lain :

- Keyboard
– PS/2 or USB mouse

Harddisk :

Tidak membutuhkan harddisk

Persiapan dan Langkah Remastering

Sebelum membuat remastering Linux Slax terlebih dahulu tentukan apakah remastering Anda akan langsung direkam ke CD, disimpan ke USB Flash, atau akan dibuat file ISO-nya.

Berikut langkah-langkah Re-mastering :

  1. Install MySlax Creator pada sistem operasi Windows. Aplikasi ini bisa Anda dapatkan di “http://myslax.bonsonno.org/files/MySLAX_Creator.exe”. Lalu jalankan aplikasi MySlax Creator. Selanjutnya tekan tombol “Next”.

  1. Pilih opsi “ISO Default” dan tentukan nama file ISO yang sudah Anda download di “http://www.slax.org/download.php”. Kemudian tekan tombol “Next”.

  1. Tentukan modul pada kolom “Available Module” atau masukkan modul atau aplikasi yang sudah Anda download di “www.slax.org/modules.php”. Sebelum memasukkan modul pada kolom “Add” di direktori modul, pastikan agar jangan sampai ada modul yang sama dalam File ISO standar Linux Slax. Untuk mengetahui modul yang sudah ada pada file ISO standar dapat dilihat di “www.slax.org/installed_packages.txt”.

  1. Pilih modul dalam CD atau file ISO yang tidak ingin Anda gunakan. Hal ini penting untuk melakukan penyuntingan sejumlah modul atau dapat juga mengurangi jumlah modul standar di file ISO. Melakukan ini juga bisa memengaruhi kecepatan loading sistem operasi yang Anda buat. Karena sistem operasi hanya berisikan sejumlah aplikasi yang Anda butuhkan. Jika sudah, tekan tombol ”Next”.

  1. Langkah selanjutnya menentukan pilihan booting Slax. Beberapa pilihan yang tersedia terbagi atas:

  1. Start Xorg = Mengkonfigurasi antarmuka GUI

  2. Hardware = Menentukan hardware yang tidak digunakan

  3. Root Password = Menanyakan password root

  4. Web Config = Menanyakan p[assword Web Config

  5. CD Copy2Ram = Ini sangat penting jika Anda memiliki ruang memori yang cukup untuk menjalankan aplikasi dengan akselerasi yang cepat.

  6. Boot Options = Jika Anda akan melakukan booting dari pilihan yang ada.

  7. Custom KDE/XFCE Wallpaper = Jika Anda ingin mengganti background wallpaper default dari distro yang dibuat.

  8. MyRoot Copy Folder = Jika Anda ingin memasukkan file-file yang dibutuhkan kedalam CD-ROM, USBFlash, atau ISO.

6. Dalam tahap ini, jika Anda cuma ingin membuat file ISO, proses remastering Linux Slax cukup sampai disini. Tetapi jika distro yang sudah dibuat ingin direkam ke CD, lanjutkan ke tahap berikutnya dengan menekan tombol “Next”.

Perhatikan: Jika ternyata ditemukan modul yang sama, Slax tidak melanjutkan proses remastering berikutnya dan akan tampil informasi seperti gambar dibawah. Solusinya, coba periksa file CreateISO.log untuk mengetahui kemungkinan adanya modul yang sama. File CreateISO.log terdapat pada folder C:-MySLAXTemp.

7. Sekarang saatnya merekam file ISO remastering yang sudah dibuat.

Tip: Jika Anda menginginkan file remastering dapat dijalankan di USB flash, tekan tombol “Create USB Stick” di tahap 7. Perhatikan bahwa sistem akan memformat ulang USB Flash Anda.

Konversi Ekstensi Aplikasi

Proses mengkonversi aplikasi dengan ekstensi “*.tgz” ke “*.mo” cukup mudah, karena sudah tersedia tools MySlax Modulator yang merupakan salah satu tools dari aplikasi MySlax Creator.

Sedangkan jika ingin mengubah ekstensi aplikasi yang dijalankan dari distro Debian ke modul Slax, proses konversinya harus dilakukan langsung di atas linux slax itu sendiri. Jika enggan untuk mereboot PC Anda, cukup gunakan aplikasi mesin virtual seperti VMWare atau Virtual Box. Cara konversinya pun cukup mudah. Hanya dengan menggunakan konsol Linux dengan perintah seperti yang ditunjukkan gambar di bawah.

Atau dapat juga dilakukan dengan perintah:

root@slax~#tgz2mo [file.tgz] [simpan.mo]

Sedangkan untuk mengkonversi aplikasi dari Linux Redhat dengan ekstensi file “*.rpm” ke “*.mo” agar dapat digunakan pada proses remastering. Gunakan modul “rpm2mo” yang bisa didownload di “http://www.slax.org/modules.php?action=download&id=647”. Setelah berhasil di download, cobalah menjalankan perintah berikut pada konsol.

root@slax~#rpm2mo [file.rpm] [simpan.mo].

Mulai Mengoperasikan Linux Slax

Untuk memulai Slax boot PC dari media remastering Anda seperti CD-ROM, USBFlash atau media simpan lain. Saat proses, Slax akan meminta user dan password login (default user = root , Default Password = toor ).

Setelah login, Anda dapat menggunakan pilihan perintah berikut untuk melakukan konfigurasi.

MC, untuk melakukan perintah Edit, Copy, Move, Create, dan Delete file.

Startx ,untuk menjalankan antarmuka grafis Xwindow dengan resolusi layer 1024×768 dan refresh rate 75Hz.

Xconf , perintah untuk mengkonfigurasi grafik dengan mencari resolusi terbaik dari monitor.

Tip dan Trik Untuk Anda

1. Jika Anda sulit mendapatkan aplikasi “*.tgz” atau “*.deb” maka cobalah mamakai aplikasi rpm karena lebih mudah ditemukan. Salah satu situs yang menyediakan aplikasi berformat rpm adalah “http://rpm.pbone.net”. Situs ini juga dilengkapi dengan fasilitas search engine untuk memudahkan Anda mencari aplikasi rpm yang diinginkan. Situs lain yang juga menyediakan aplikasi berbasis Slackware adalah “http://packages.slackware.it“.

2. Jika ingin menampilkan Linux Slax dengan displai yang lebih memukau agar mampu mengalahkan style WindowsXP, cobalah mendownload file SuperKaramba LiquidWeather++ for Linux Slax di “http://www.slax.org/modules.php?action=download&id=1331

3. Jika anda menginginkan tampilan Taskbar ala MacOS, Anda dapat menggunakan aplikasi atau modul KXdocker yang dapat didownload di http://www.slax.org/modules.php?action=download&id=948

4. Jika mengingingkan agar slax berjalan lebih cepat saat mengakses aplikasi – aplikasinya, hal ini bisa dilakukan saat proses remastering dengan menentukan opsi “copy2ram” pada menu Modify Boot Options. Dengan syarat ruang memori di RAM harus lebih besar dari hasil remastering file ISO. Besaran RAM yang terpakai harus 40% lebih besar dari besaran file ISO yang akan disalin ke RAM.

5. Jika Anda ingin menjadikan Linux Slax pilihan utama dalam penggunaan PC sehari-hari sehingga dibutuhkan penginstallan Linux Slax ke harddsik. Cobalah menggunakan modul atau aplikasi “Slax Installer (from c-lite)” yang dapat Anda download di “http://www.slax.org/modules.php?action=download&id=1027”.

6. Cukup repot saat menjalankan Linux Slax dalam konsol login (bukan cuma Linux Slax, karena beberapa distro L:inux lainnya seperti ini juga) karena setiap akan memasuki displai KDE terlebih dahulu harus mengetik perintah “startx” terlebih dahulu. Hal ini dapat Anda atasi dengan menggunakan modul KDE GUI Login yang dapat di downloadhttp://www.slax.org/modules.php?action=download&id=2393”. Jika menginkan tanpa menggunakan perintah baris “Xconf”, Anda dapat menggunakan modul Autoconf yang dapat didownload di “http://www.slax.org/modules.php?action=download&id=1819”. Hal ini bertujuan untuk meniru loading Windows XP.

7. Jika Anda memiliki ruang memori yang terbatas dan membutuhkan file swap untuk menyimpan file-file temporary, Anda bisa menyimpannya di harddisk atau USB flash. Untuk membuat file swap harus dilakukan pada konsol dengan perintah baris.

8. Anda juga bisa membuat tampilan Slax menjadi mirip Windows XP dengan memasang aplikasi KDE-XP dan menjalankan software untuk Windows.

Dari beberapa distro yang penulis gunakan, terus terang belum ada yang semudah Linux slax ini, mulai dari proses remastering-nya, fleksibilitas penyimpanan di USB Flash, ISO atau Live CD, sampai kemudahan mendapatkan aplikasi. (LSF)

disalin dari: http://johanpratama.wordpress.com/2008/11/14/yuk-membangun-distro-linux-sendiri/

About these ads

Filed under: Komputer, ,

6 Responses

  1. Aris Munandar mengatakan:

    Mas saya mau minta tolong mas!
    mas saya pengguna baru Slax,saya suda baca postingan mas tapi saya masi bingung malah saya tampah bingung lagi seetelah baca artikel mas,ya saya rasa bukan dari artikel yang mas posting melainkan karena pemahaman saya terhadap slax sangat minim mas.
    Yang saya mau tanyakan
    1.bagaimana saya memulai slax dengan baik?
    2.saya mau instal modem saya tapi saya binggung cara instalnya gimana ya mas?modem saya vodafone !
    mas kalau bisa tolong bantu saya ya mas?
    dan kalau bole jawabannya di kirim ke email saya mas,email:arismunandar_02@yahoo.co.id atau mampir ke gubuk saya mas:http://arismunandar02.blogspot.com/
    makasih sebelumnya mas,sukses trus buat mas.

  2. erwinprasetyo mengatakan:

    @Aris: saya coba jawab yah
    1. mungkin aris bingung karena kendala bahasa juga yah, untuk mempermudahnya coba pas waktu buka situs http://www.slax.org/ , kan ada opsi untuk melihat situsnya dalam bahasa indonesia ‘id‘ letaknya ada di bawah menu sebelah kanan. Tentukan juga tujuannya maksutnya gini, tujuannya make slax itu untuk apa, kalo memang serius banget mau pake linux portable mending install ubuntu di FD yang besarnya 8gb. Tapi kalau sekedar ingin punya OS portable slax sudah lumayan ok, walau kalau untuk serius sayah rasa masih kurang nyaman. Saya sendiri memakai slax untuk mengamankan data pada OS windows yang rusak.

    2. lihat kembali jawaban No.1. Slax tidak cocok untuk kepentingan yang serius dan untuk pemakaian harian… :D

  3. Rahmat mengatakan:

    pingin juga mencoba remastering slax.

  4. erwinprasetyo mengatakan:

    @Rahmat: yuk download… slax di http://www.slax.org/ ^^

  5. Aris Munandar mengatakan:

    Makasih mas atas Infonya!!!
    Mas saya mau belajar linux lebih dalam lagi,
    Dan kalau boleh minta bantuannya mas,kalau saya ingin belajar linux ,linux apa ya yang harus saya pelajari sebagai awal untuk belajar?
    soalnya saya mau download os’y tapi bingung mau belajar yang mana?
    ya ,mungkin mas bisa memberikan sedikit gambaran ?
    makasih sebelumnya mas?

  6. erwinprasetyo mengatakan:

    kalau untuk mempelajari linux bisa memulai dengan menggunakan linuxmint. Karena versi linux ini menggunakan Debian dan support dengan berbagai plugin seperti mp3 dan video. tidak seperti ubuntu yang mesti install sana dan sini.

    Aplikasi bawaaan linuxmint saya rasa sudah cukup lengkap sekali, ada software grafis, ofiice dsb..

    http://www.linuxmint.com/

    kalau mau ketemuan bisa ketemu dengan saya di Universitas Mercubuana, Jakarta barat

Berikan Balasan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

About me…

me
Quick Facts
- 24 tahun.
- Muslim, mengikuti jejak para pendahulu yang sholeh.
- Suami dari 1 orang istri.Ayah satu orang putra
- Bekerja sebagai Technical Support Computer di percetakan Rotogravure.
- Mahasiswa Kelas Karyawan Universitas Mercubuana, Jurusan Desain Grafis dan Multimedia.

Yahoo status

MacManiac

MacManiac

Social Networking

Klik untuk mengenal lebih jauh Erwin di Facebook Klik untuk mengenal lebih jauh Erwin di Twitter Klik untuk melihat image yang disimpan di Picasa RSS feed

Reference 4 Design

smashingmagazine.com webdesignerdepot.com www.davidairey.com

Freebies

iconspedia.com iconarchive.com Desktop wallpaper- www.vladstudio.com

Belajar Design di sini

http://www.smashingmagazine.com http://www.designer-daily.com

Fave Linux

	
SLAX is a Linux Live CD operating system based on Slackware. It does not need to be installed on a computer system's hard drive; it boots and runs from either a CD or USB drive. There is also an option to run SLAX from RAM. SLAX was developed by Tomáš Matějíček in Czech republic using the Linux Live scripts. debian.org ubuntu.com

My File

Klik untuk melihat file saya di 4shared Klik untuk melihat file saya di mediafire

RSS smashingmagazine.com

  • Desktop Wallpaper Calendars: November 2014
      We always try our best to challenge your artistic abilities and produce some interesting, beautiful and creative artwork. And as designers we usually turn to different sources of inspiration. As a matter of fact, we’ve discovered the best one—desktop wallpapers that are a little more distinctive than the usual crowd. This creativity mission has been going […]
  • Maximize Your Creative Energy
      We’ve heard many personal stories this week of how people in our industry have experienced hard times and how they managed to get out of them. We end this week with an article by Ann Holm, a personal development coach and expert in psychology and brain science. Read on to learn how to reduce stress in your everyday life and prevent burnout and other breakd […]
  • Let’s Talk About It
      Many of us struggle silently with mental health problems and many more are affected by them, either directly or indirectly. It's {Geek} Mental Help Week and we would like to help raise awareness with a couple of articles exploring these issues. – Ed. Talking about mental health can be awkward and embarrassing, but it really shouldn’t be. Mental health […]
  • When Flowers Start To Bloom, It’s A Sign That SmashingConf Oxford Is Coming Soon!
      Crafting a good front-end is no piece of cake. When tough budgets and ambitious goals interweave, you need just the right expertise to make just the right decisions. That’s why we create heavily practical Smashing Conferences, and the upcoming SmashingConf Oxford 2015 isn’t going to be an exception. We don't care about volatile trends, but we do care […]
  • Feeling Stuck? Design What You Don’t Know
      Many of us struggle silently with mental health problems and many more are affected by them, either directly or indirectly. It's {Geek} Mental Help Week and we would like to help raise awareness with a couple of articles exploring these issues. – Ed. Where is it?! It has to be here somewhere. It use to be so easy. What happened? Somewhere, somewhere, […]

RSS DailyDesignerNews

  • Design deals for the week
    Every week, we’ll give you an overview of the best deals for designers, make sure you don’t miss any by subscribing to our deals feed. The colossal vintage design bundle From the super talented folks over at Ultrashock and Yellow Design Studio, you’ll get an arsenal of vintage design elements including fonts, retro patterns, vintage monograms […] The post De […]
  • 10 tutorials to learn how to create icons with Photoshop
    When we talk about design, icons are one of the important things that cannot be overlooked. They represent images or pictures of some representation such as home icon for homepage, telephone icon for contact page and many more that covers the aspects of impressive web design. But creating these icons can be a real pain […] The post 10 tutorials to learn how […]
  • Print love: new fine art prints published this week
    Poetic, funny, witty, or just beautiful, new art prints are published online every day. Every week, we try to share the best of new digital printmaking projects. Forgiveness by Alejandro Girardo. Cannonball by Budi Satria Kwan. As day turns to night by Budi Satria Kwan. Mêmsac by Exit Man. Nostalgia by Nazario Graziano. You are […] The post Print love: new f […]
  • A collection of the best fonts for grungy designs
    One of the factors affecting the beauty of your design is the fonts. That is why you should be very careful while choosing the fonts. If you wonder which type of font best suits for your grungy designs, then here we have 10 awesome examples. Check it out below! 1. Microbrew Microbrew is a versatile […] The post A collection of the best fonts for grungy desig […]
  • 5 awesome experiential marketing campaigns by RPM
    Experiential marketing, or “engagement marketing” as it’s often called, is a marketing strategy that builds direct relationships between the brand and the client. Instead of looking at the consumers as passive receivers of the message, engagement marketers address the consumers directly and engage with them. some companies like RPM specialize in this type of […]

RSS lifehacker

  • Does Bitrate Really Make a Difference In My Music?
    Dear Lifehacker, I hear a lot of arguing about "lossless" and "lossy" music these days, but I'm having a hard time getting straight answers. Does bitrate really matter? Can most people tell the difference between high and low bitrate music files?Read more...
  • Smigin Lets You Build and Learn Useful Phrases In Different Languages
    iOS: If you're traveling internationally—or want to make simple conversation with a non-English speaker—the Smigin app on iOS lets you build phrases quickly, gives you native pronunciation, and lets you save important phrases as favorites to use later on.Read more...
  • This Video Explains Four Psychological Terms You May Be Misusing
    We sometimes get in the habit of using psychological terms to describe different people, but there's a good chance you're using these words incorrectly. This video explains what the terms psycho, OCD, schizo, and bipolar really mean, and why you may not want to use them to describe someone.Read more...
  • See How Much Candy You or Your Kids Should Eat with This Calculator
    With the amount of candy around right now you may want to know how much sugar you or your kid can have without going overboard. This simple calculator determines a reasonable amount of candy to consume based on age, sex, and activity level.Read more...
  • Craft a Better Presentation with Zombie Apocalypse Principles
    We've all daydreamed about how we'd react if the undead began rise from their graves and the zombie apocalypse commenced. It would take quick thinking, careful planning, and grace under pressure. Oddly enough, these are the same principles it takes to craft an effective presentation.Read more...

RSS vector tutsplus

  • How to Make a Neon Calavera Girl Vector Portrait in Adobe Illustrator
    What You'll Be CreatingCelebrate Día de los Muertos in style with this vibrant, neon calavera girl portrait created in Adobe Illustrator. Manipulate basic shapes, render areas of design with linear and radial gradients, create custom brushes, and use the Blob Brush Tool (Shift-B) to draw fine details within your design. We'll draw assorted flowers […]
  • Tuts+ Community Project: See Our Halloween Showcase!
    This month we celebrated all things wickedly spooky here at Tuts+. And of course, Halloween wouldn't be complete without a fun community project to inspire fear in us all.Community Project: Designers GraveyardFeeling brave? Well today we dare you to sneak a peek into our designers graveyard, complete with 15 new gravestones from our creative and talente […]
  • From Speed Paint to Detail: Paint a Bat-Cat in Adobe Photoshop
    What You'll Be CreatingSometimes you want to paint something, but your idea is too elusive to plan the picture properly. You just start painting and the result is unpredictable. In this tutorial I'll show you a fast method to paint freely and spontaneously, while keeping control over the process. I'll teach you how to tame your imagination and […]
  • New Course: Advanced Vector Portraits, Spooky Edition
    Happy Halloween! What better way to celebrate than by firing up Adobe Illustrator and creating some haunting images?In our new course, Advanced Vector Portraits: Spooky Edition, you'll learn how to modify stock images to create your own zombie child and sugar skull woman.What You'll LearnIn this special Halloween edition of our series of Vector Por […]
  • Play With Blends and Image Trace to Create a Simple Cat Scene in Adobe Illustrator
    What You'll Be CreatingThose who follow my tutorials will know there are three common themes: portraits, cats, and silhouettes. In this tutorial, I'll be creating a simple, Pen Tool-free sunset cat scene, using Blends and Image Trace. If you're using a version of Adobe Illustrator older than CC, Image Trace will be known as Live Trace with mor […]
  • Create Your Own Blood Spatter Adobe Photoshop Brush
    What You'll Be CreatingTutorial AssetsThe following assets were used during the production of this tutorial:Plain white paperOil-based paintA brush or a simple stick1. Preparing the CanvasFirst, prepare a clean sheet of paper. For the paint, you can choose between oil‑based paint and water-based paint. Oil-based paint is much glossier than water‑based p […]
  • Create an Illuminated Digital Paper Cut-Out Scene in Adobe Illustrator
    What You'll Be CreatingIn this tutorial you'll learn how to use gradients, effects like drop shadows and outer glows, and custom brushes in order to render a Halloween-inspired scene that looks as if it's made of dimensional, illuminated paper cut-outs. While nothing beats carefully cutting and layering shapes in various types of paper, this t […]
  • Create a Vintage Bloody Text Effect Wallpaper Design in Adobe Photoshop
    What You'll Be CreatingThis tutorial will show you how to layer a couple of grunge and watercolor brushes, then use them with some textures to create a wall with a real vintage look. After that, we'll combine the text and some dripping brushes to add the writing on that wall. Finally I'll give you some tips on adjusting the lighting so that yo […]
  • How to Create a Bat Icon in Adobe Illustrator Using Just Simple Ellipse Shapes
    What You'll Be CreatingIn this tutorial, you will learn how to create a very easy bat icon using just one shape—an ellipse. Also, you will learn how to cut off shapes and to make an Offset Path. It's one of the easiest tutorials I've ever posted! 1. Creating the BatStep 1Start by creating a New document (File > New) with 600 px width and 42 […]
  • Create Your Own Terrifying Monster Rabbit in Adobe Illustrator
    What You'll Be CreatingOur tutorial will create a very evil if not sinister rabbit named Orifice. The beauty of this tutorial is that all of this was achieved using only a mouse. ALL OF IT! I do hope this will encourage those who longingly stare at tablets and Cintiqs online to believe that they can achieve just as much with what they have. Your tools a […]
  • Dress Up for Halloween With Isometric Pixel Art in Adobe Photoshop
    What You'll Be CreatingYou've made a pixel art character, it looks pretty normal, and it's wearing regular clothes. But Halloween is approaching, and we should get in on the trick-or-treating action.We'll take our character and a little kid character, and dress them up as Batman and Chucky, just because. We'll also be making a jack o […]
  • 25 Popular Translated Design & Illustration Tutorials
    For the past few months we (and when I say “we” I mean the amazing Tuts+ community) have been translating tutorials across the Tuts+ network. So far we have well over 300 translations in nearly 30 languages! Here are some of the most popular examples from Tuts+ Design & Illustration.Arabic (العربية/عربي) أساسيات الرسوم المتحركة: كيف ترسم وجهّا كارتونياً […]
Klik untuk mengenal lebih jauh Erwin

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Bergabunglah dengan 25 pengikut lainnya.

Erwin berkata….

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

erwin @twitter

Friendfeed

View my FriendFeed
buattoko.com - memiliki toko online itu mudah

Forum Mac User

Komunitas Pengguna Apple Macintosh Indonesia
Free open source Mac software

RSS Udaramaya…

  • Sebuah galat telah terjadi; umpan tersebut kemungkinan sedang anjlok. Coba lagi nanti.

RSS New-Freeware

RSS Top ten Freeware…

RSS Techrepublic…

  • Big in Japan
    Which one of the XYZ videos was your favorite, #GenXYZ? As the domain extension for every website, everywhere, .xyz is the most popular new ending for domains all over the world. Have you heard? One of the largest .xyz markets is all the way across the Pacific Ocean from here in the US, in the […]
  • Where in the world is the #XYZsquad?
    The #XYZsquad has had a long couple weeks. First was the international ICANN conference, which was held in our backyard of sunny Los Angeles. If you happened to be there, it’s needless to say that you definitely caught a glimpse of a few of them and probably even received a goodie. For everyone else, they’ll just have to watch […]
  • You want me to click what?!
    Post-ICANN, pumpkin spiced everything, and with Halloween just around the corner, it’s finally starting to feel like fall here in LA! #GenXYZ, what will you be for Halloween this year? It might be because of the much anticipated sweater weather, but we’re in the mood to give the usual #WebsiteWednesday a little twist. In fact, […]
  • Never have I ever…
    It’s Day 3 of #ICANN51 and Team XYZ is working extra hard for you, #GenXYZ. We’re meeting with our amazing business partners so we can continue to build .xyz as the most popular, go-to ending for YOUR domain. In the midst of back-to-back meetings, panels, and events, we like to take a quick little mental […]
  • Join Team XYZ at #ICANN51
    Hey there, #GenXYZ! Getting ready for #ICANN51 in LA. Tweet us if you’re here! #genxyz #deepv pic.twitter.com/vRlQM9kinp — XYZ (@xyz) October 13, 2014 For those of you who follow us on Twitter, you already know that we’ve been preparing for ICANN’s huge conference in Los Angeles that began yesterday. THOUSANDS of people are gathering from […]

RSS Gizmo…

  • Free System Monitoring Tool Is Now 3 Times More Useful
    I make no secret of the fact that I'm rather a fan of PRTG, the computer and network monitoring product from German outfit Paessler. Install it on a spare PC or laptop and it creates a web-based system that keeps a constant eye on all your devices, and also provides a neat web interface that you can log into in order to see the details. In my day job, w […]
  • Get $49 Worth Of DVD Copying Program For Free If You're Quick
    It's been a while since our friends at Digiarty ran one of their special free offers, so it's good to see that they're doing one in time for Halloween. The company's WinX DVD Copy Pro, which copies DVDs to all sorts of formats so you can watch them on your portable device or PC, is currently on sale, reduced from $49 to $19. But if you do […]
  • Free Tool Tests the Speed of all Your Hard Disks
    I was recently faced with a problem on my network. Copy large files between the 2 local hard disks on my PC was WAY faster than copying the same file across the network to a different PC. This is obviously to be expected, but before I could start trying to solve the problem I needed a decent diagnostic tool. Something that would allow me to guage the speed o […]
  • This Free File Converter Even Handles Multiple Zip Formats
    If you're a regular and frequent computer user, you'll need to use a file conversion utility. However, most of us don't need to convert files very often, so such a feature is generally best done online instead of via an installable program. Unless the data you're converting is particularly sensitive, of course. My recent favourite discove […]
  • How To Protect Yourself From The POODLE Bug
    In recent months, security bugs with names such as Heartbleed and Shellshock have been causing problems for millions of computers worldwide. The latest such bug has been named POODLE, and is the result of a security weakness in an obsolete version of SSL that is still supported by most web browers. SSL is the technology that encrypts data on confidential web […]

Blog Stats

  • 122,667 hits
web stats
Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

Bergabunglah dengan 25 pengikut lainnya.

%d blogger menyukai ini: